Slachtofferzaken
Slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven
Scholten Advocatuur staat slachtoffers en nabestaanden bij in ernstige gewelds- en zedenmisdrijven (ook wel EGZ-zaken genoemd). Wij vinden het belangrijk dat slachtoffers en nabestaanden goed worden begeleid. Er komt al zo veel op u af. Wij zullen een deel van de zorgen uit handen nemen door bijstand te verlenen tijdens de strafprocedure en zullen er alles aan doen om uw belangen te behartigen.
De laatste tijd krijgen slachtoffers steeds meer rechten, zoals het recht op het vragen om schadevergoeding en het recht om geïnformeerd te worden over de strafzaak. Ook is het in bepaalde gevallen mogelijk om het spreekrecht uit te oefenen. Wij kunnen u hierbij begeleiden en zullen ervoor zorgen dat u zich als benadeelde partij kunt voegen in de strafzaak. Wij zullen u uitleggen wat de mogelijkheden zijn en hoe u daar het beste gebruik van kunt maken.
Indien er sprake is van schade (dit kan zowel materiële schade als immateriële schade zijn), dan kan er een vordering tot schadevergoeding worden ingediend.
Bij materiële schade, ook wel op geld waardeerbare schade genoemd, kunt u onder meer denken aan: verlies van verdienvermogen door arbeidsongeschiktheid, kapotte kleding, studievertraging, mantelzorg, medische kosten en reiskosten.
Immateriële schade is juist niet op geld waardeerbaar en wordt ook wel smartengeld genoemd. Dit is een vergoeding voor onder meer pijnklachten, leed/verdriet, psychische klachten.
Wij beschikken over een netwerk van deskundigen die, indien noodzakelijk, kunnen worden ingeschakeld om de vordering tot schadevergoeding zo goed mogelijk te onderbouwen.
Slachtoffers en nabestaanden in EGZ-zaken hebben recht op kosteloze rechtsbijstand.
Artikel 12 Sv procedure
Besluit het Openbaar Ministerie dat de verdachte niet wordt vervolgd en bent u het daar niet mee eens? Dan kunnen wij voor u, in een zogeheten artikel 12 Sv procedure, in beklag gaan. Het gerechtshof bepaalt dan of de verdachte niet alsnog vervolgd moet worden.